Budoucnost plně elektrických vstřikovacích strojů

Rozhovor s Gerdem Liebigem, generálním ředitelem společnosti Sumitomo (SHI) Demag, o budoucnosti vstřikovacích strojů

Pane Liebigu, vaše společnost je součástí japonské skupiny Sumitomo. Japonsko má právní základ pro oběhové hospodářství již od roku 2000. Na jaké úrovni se v současné době v Japonsku nachází?

Zásadní rozdíl mezi Japonskem a Německem spočívá v tom, že Japonsko je ostrov, proto je vše regulováno autonomně: pobídky, třídění odpadu a recyklace. Japonsko se také může spolehnout na vysokou úroveň spotřebitelské disciplíny. Pro Japonsko jsou moře a rybolov velmi důležité a obyvatelstvo je odpovídajícím způsobem citlivé na problematiku znečištění moří. Z tohoto důvodu je podpora oběhového hospodářství vyšší než v mnoha evropských zemích. V Evropě se lidé zaměřují na zákazy, ale neuvažují o tom, že nepoužíváním plastů se v mnoha oblastech ve skutečnosti zvyšuje uhlíková stopa. Například vysoce natíraný papír jako kompozitní materiál není separovatelný; nebyl by životaschopnou alternativou. Totéž platí pro sklo, které spotřebuje více energie než plast, a to jak při výrobě, tak při přepravě na velké vzdálenosti.

A do jaké míry probíhá výměna názorů mezi společností Sumitomo (SHI) Demag a mateřskou společností v oblasti udržitelnosti na podnikové úrovni?

Klimatická neutralita hraje v rámci skupiny Sumitomo klíčovou roli a generální ředitelé všech přidružených společností musí usilovat o udržitelnost a klimatickou neutralitu. Nejdůležitějším způsobem, jak toho dosáhnout, je naše zaměření na plně elektrické stroje, které vede k výrazným úsporám emisí CO2. Před deseti lety bylo 20 % našich strojů plně elektrických, dnes je to více než 80 %.

Je třeba jít ještě dál?

Ano; protože otázky udržitelnosti a klimatické neutrality nyní zasáhly i spotřebitelský sektor; proto očekávám, že v této oblasti se zvýší poptávka po plně elektrických strojích. Před pěti lety jsme přestavěli jeden z našich dvou závodů v Německu na plně elektrické stroje. I když bylo tehdy velmi obtížné tuto změnu prosadit - vždyť jsme se nejprve obešli bez objednávky objemu 20 procent - naše rozhodnutí se ukázalo jako velmi prozíravé. Naše očekávání, že se trhy posunou směrem k udržitelnosti a úsporám energie, se ukázalo jako pravdivé. V důsledku našeho včasného rozhodnutí máme nyní obrovskou konkurenční výhodu.

Přiměla pandemie Covidu veřejnost, aby si více uvědomila výhody plastů?

Ne, alespoň zatím ne v Evropě. Například v Číně se při používání plastů klade důraz na hygienu. Nicméně i v Evropě se objevují pozitivní signály, například rozhodnutí společnosti McDonalds nahradit v některých pilotních restauracích dosud běžné obaly z jednorázového kartonu trvanlivými plastovými obaly integrovanými do zálohového systému. Pokud spotřebitelé změní své chování a budou také ochotni utratit více peněz, může to vést k velkému úspěchu v oblasti opětovného využívání plastů - jak v zálohovém systému, tak v recyklaci.

Jaké jsou možnosti snížení materiálových vstupů?

Ceny polymerů v posledním roce prudce vzrostly. Vyrobené plastové díly jsou stále dražší, protože materiál má na cenu zásadní vliv. Naší ambicí je snížit spotřebu materiálu tím, že zdokonalíme proces a umožníme našim zákazníkům vyrábět s našimi řešeními stále tenkostěnnější díly. Zde přicházejí v úvahu různé přístupy k materiálovým nebo procesním technologiím. Jedním z příkladů může být napěňování, které snižuje množství potřebného materiálu.

Jaká je situace v oblasti kompostovatelných a recyklovatelných materiálů?

Zpracovatelé v zásadě potřebují finanční pobídky, aby přešli na tyto materiály. Obtížné je dosáhnout kvality kusů recyklovatelných, ale i kompostovatelných materiálů, která by byla srovnatelná s kvalitou primárního materiálu. Zpracování recyklátů samo o sobě nepředstavuje nepřekonatelnou technologickou výzvu. V konečném důsledku zpracováváme mnoho materiálů a recykláty nyní rozšířily materiálovou škálu. Výzvou je zde kontrola nejednotných vlastností materiálu prostřednictvím inteligentního sledování procesu. Velkou naději skýtají Výrobci materiálů usilovně pracují na stabilizaci a zlepšení vlastností materiálů, což je velmi slibné. Omezení týkající se použití recyklátů závisí na jejich čistotě.

Jakým dalším příspěvkem může vaše společnost v oblasti strojů přispět ke zvýšení udržitelnosti?

Plně se zaměřit na plně elektrické stroje. V Evropě je nyní téměř každý druhý stroj plně elektrický. Plně elektrické stroje jsou budoucností a po jejich úspěchu v lékařství a elektronice se podíl plně elektrických strojů zvyšuje i v obalovém a nyní také v automobilovém průmyslu. Plně elektrické vstřikovací stroje vyžadují méně energie, méně vody, méně mazacího oleje, menší využití materiálů, což v podstatě znamená mnohem méně zdrojů. Vezměme si jako příklad 350tunový plně elektrický stroj: ve srovnání s hydraulickým strojem ve stejné třídě uzavírací síly produkuje plně elektrický stroj o 40 až 80 % méně CO2 za rok.

Video prohlášení Gerd Liebig: https: //vimeo.com/655340619