Německé inženýrské schopnosti vedou k novým úsporám energie u servopohonů

Vedle světové premiéry nového balicího stroje PAC-E na veletrhu K 2022 německý výrobce strojů Sumitomo (SHI) Demag dále prokáže svou zběhlost a odbornost v oboru představením nového stroje El-Exis SP 420 Servo. Nejnovější pokrok v této řadě kombinuje vynikající výkonnostní charakteristiky modelů El-Exis SP a zavádí servočerpadlo a zcela uzavřenou kloubovou páku, což výrobcům obalových řešení přináší vysokou úsporu energie a lepší čistotu.

Význam tohoto vývoje vysvětluje Arnaud Nomblot, ředitel pro rozvoj obchodu s obaly:  "U hybridních strojů spotřebuje čerpadlo, které nabíjí akumulátor, pro dosažení vysokého vstřikovacího výkonu přibližně 50 % celkové energie spotřebované na pohon každého cyklu. Nahrazením konvenčního čerpadla servočerpadlem můžeme nyní zachovat stejný výkon, ale spotřebovávat podstatně méně energie." Stejně jako u nového stroje PAC-E je čistota optimalizována zavedením zcela uzavřené přepínací páky.

Zpočátku bude řada El-Exis SP Servo rozšířena v rozsahu střední uzavírací síly, který zahrnuje  250 až 420 tun. Následně budou následovat stroje s větší upínací silou.

Udržitelné displeje

V rámci předvádění rychlosti a udržitelnosti stroje návštěvníkům veletrhu K 2022 bude stroj El-Exis SP 420 Servo na hlavním stánku společnosti Sumitomo (SHI) Demag (hala 15, stánek D22) předvádět v šestisekundovém cyklu výrobu 500gramových obalů na máslo a margarín s využitím IML, a to s použitím formy 4+4 stohů dodané společností Bazigos (Řecko).

Namísto použití primárního polymeru představuje společnost Borealis (Rakousko) pro ukázky El-Exis SP 420 Servo plně recyklovatelný materiál z portfolia "Bornewables", který neohrožuje výkon. Demonstruje tak životaschopnost volby oběhového řešení PP pro obaly a významný přínos, který může mít pro snížení emisí CO2. Mezi další podobně ekologicky smýšlející partnery patří dodavatel etiket Karydakis (Řecko), přičemž společnost Campetella (Itálie) poskytuje automatizaci IML a bočního odstraňování.

V dalším udržitelném balení a ekologickém zobrazení se na Fóru oběhového hospodářství VDMA významně prezentuje také společnost Sumitomo (SHI) Demag . V prostoru venkovního pavilonu si návštěvníci budou moci prohlédnout zařízení IntElect S 180 s pokročilým procesem IML v kombinaci s technologií MuCell, které vyrábí odklápěcí flipová víčka pro nádoby na sušené dětské mléko. Ve spolupráci s obalovou společností United Caps odhalí tento speciální exponát aplikaci patentovaného 3D vizuálního efektu na víčka vyvinutá společností Coveris. Skupina Pagès dodává odpovídající automatizaci. Víčka jsou opět vyráběna z materiálu řady Borealis "Bornewables".

Plně integrovaná do stroje IntElect S 180 je pěnová technologie MuCell společnosti Trexel, uvádí Nomblot. Kombinace snížení hmotnosti pomocí pěnění s energetickou účinností plně elektrického vstřikovacího stroje je základem projektu Act! Sustainably, potvrzuje ředitel pro rozvoj obchodu s obaly. "V rámci tohoto ekologického závazku podnikáme rozhodné kroky a prohlašujeme, že všechny budoucí inovace, stroje a zařízení společnosti Sumitomo (SHI) Demag jsou nyní kompletně vyráběny s ohledem na tuto misi a na digitální produktový pas EU (DPP)."

Model IntElect S 180, který se objeví na Fóru oběhového hospodářství VDMA, je rovněž vybaven webovým softwarovým řešením společnosti "myConnect". Tato centrální platforma, která prezentuje kritická data a informace pro rozhodování v reálném čase, nabízí širokou škálu plně síťových podpůrných služeb, které pomáhají lépe řídit neefektivitu a snižovat prostoje strojů. Nyní byla rozšířena o monitorování stavu. "Pomocí myConnect mají zákazníci online přístup k dokumentaci stroje a naše servisní týmy se mohou online připojit ke stroji a řešit případné technické problémy," potvrzuje Nomblot.